Uskin Sukuseuran sukutapaaminen ja vuosikokous lauantaina 27.5.2023 

Uskit koolla Loviisan vanhimmassa rakennuksessa

Toukokuinen lauantaipäivä 27.5. kutsui 32 uskilaista Loviisan Degerby Gilleen, joka oli 1695 valmistunut ratsutilan päärakennukseksi ja toimii nyt tyylikkäänä ja tunnelmallisena tilausravintolana Loviisan vanhassa kaupungissa. Monet osanottajat olivat ahkeria sukukokouksissa kävijöitä, mutta taas oli mukana uusiakin uskilaisia. Tavattiin oman suvun jäseniä ja muita tuttuja. Kaukaisimmat sukutapaamisen osallistujat tulivat Kempeleestä, Pohjois-Pohjanmaalta saakka.

Perinteiseen tapaan päivä aloitettiin maistuvalla lounaalla, ja yhteisen tapaamisen päätteeksi tutustuttiin Loviisan idylliseen vanhimpaan osaan erittäin kiinnostavalla kävelykierroksella.

Vuosikokous sujui jouhevasti

Kokouksen avasi sukuseuran puheenjohtaja Jouko Mäkinen, ja sen puheenjohtajana toimi Eini Kipinoinen sekä sihteerinä sukuseuran sihteeri Sirkku Kylliäinen.

Edellisvuoden vuoden tilit hyväksyttiin ja vastuuvapaus myönnettiin; samoin hyväksyttiin toimintakertomus edellisvuodelta sekä vahvistettiin toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvalle vuodelle. Sukuseuran jäsenmaksuksi päätettiin edelleen 15 euroa.

Hallituksen jäsenmääräksi vahvistettiin yhdeksän henkilöä. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Veli Aalle, Pauliina Sakki ja Tuija Uski valittiin uudelleen kolmivuotiskaudelle. Lisäksi hallituksesta eroa pyytäneen jäsenen tilalle valittiin kahdeksi vuodeksi Satu-Maria Töyrylä.

Sukuseuran toiminnantarkastajaksi valittiin Irmeli Uski ja hänen varahenkilökseen Kaija Keltanen.

Hallitus oli toivonut ehdotuksia Vuoden 2023 uskilaiseksi, mutta koska sellaisia ei ollut tullut, pyritään saamaan Vuoden uskilainen valituksi seuraavana vuonna. Hallitus ottaa mieluusti vastaan ehdotuksia.

Loviisan ensimmäinen pormestari

Kahvittelun yhteydessä Jouko Mäkinen kertoi kiinnostavia seikkoja Loviisan ensimmäisestä pormestarista Jacob Forsellista (1696–1768).

Pikkuvihan jälkeen, kun valtakunnan raja oli Kymijoessa, Ruotsi tarvitsi uuden kaupungin itärajalle. Jacob Forsellin aktiivisuuden ansiosta uusi kaupungin paikka löytyi Pernajasta Degerbyn ratsutilalta.

Degerbyn kaupunki perustettiin 1745, ja Jacob Forsell oli kaupungin ensimmäinen pormestari vuosina 1747–65. Forsellin rakennuttamassa asuintalossa kokoontui alkuvuosina myös kaupungin raati.

Ruotsin kuningas Adolf Fredrik vieraili Degerbyssä 1752, ja hän antoi kaupungille uuden nimen Loviisa vaimonsa nimen mukaan.

Kokouspaikkanamme toiminut Degerby Gille toimi pitkään maaherran virkatalona.

Vielä kahvin jälkeen arvottiin sukuseuralaisten tuomat runsaat arpajaisvoitot, ja monet osallistujat saivat kotiin tuliaisia.

Kävelykierros täynnä tarinoita

Erikseen ilmoittautuneet uskilaiset saivat kuulla roppakaupalla kiinnostavia tarinoita niin loviisalaisista taloista kuin ihmisistäkin sekä Loviisassa aikaa viettäneistä suomalaisista kulttuurihenkilöistä, joita olivat muun muassa säveltäjä Jean Sibelius ja kirjailija ja taidehistorioitsija Göran Schildt.

Kävelyn ohessa päästiin kurkistamaan vanhan talon viehättävää pihapiiriä ja ihailtiin Loviisan komeaa Esplanadia, jonka päätepisteenä on kaupungin punatiilinen kirkko. Kierros päättyi Kauppatorille, missä katse kiinnittyi vaaleanpunaiseen raatihuoneeseen ja muihin vanhoihin rakennuksiin.

Mainion kävelykierroksen oppaana oli Loviisan kaupunkiopas Maissi Nybom.

Kuvia kaupunkikierrokselta

Jouko Mäkinen jatkaa puheenjohtajana

Sukutapaamisen yhteydessä pidettiin hallituksen järjestäytymiskokous. Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin Jouko Mäkinen, sihteeriksi Sirkku Kylliäinen, rahastonhoitajaksi Tuija Uski ja varapuheenjohtajaksi Kaisu Lahikainen.