Sammatin sukukokous 2006

Sukukokouksemme pidettiin 12. elokuuta 2006 Lohjan seudulla, Sammatissa. Juhlapaikkana oli Lönnrot Opisto.

Elias Lönnrotin testamenttaamilla rahoilla perustettiin hänen nimeään kantanut emännyyskoulu, joka aloitti toimintansa vuonna 1897. Nykyisin toimintaa pyörittää Työtehoseura. Siellä opiskellaan nykyisin ravintola-alan lisäksi myös matkailualaa, kotitalous- ja kuluttajapalveluja.


Kauniin sään vallitessa 49 Uskia kokoontui tapaamaan tuttuja, syömään hyvää ruokaa ja pohtimaan yhdistyksen asioita.



Paavo Uskista kunniajäsen

Ennen vuosikokousta Uskit saivat maistella mm. silakkaa, lohta, kalkkunaa, karjalanpaistia, juureslaatikkoa ja mansikkakiisseliä. Kakkukahvit nautittiin vasta kokouksen jälkeen. Ryhmä hallituksen edustajia ja muitakin Uskeja vei ennen kokousta kukkalaitteen sankarivainajien muistomerkille, Sammatin kirkolle.

Puheenjohtaja Tuomo Uski avasi kokouksen, jonka jälkeen kokous päätti kutsua Paavo Uskin kunniajäsenekseen. Tuomo Uski kiitti edeltäjäänsä tämän pitkästä työrupeamasta Uskin Sukuseurassa ja kukitti hänet.

Paavo Uski oli mukana perustamassa Uskin Sukuseuraa vuonna 1991 Piikkiössä. Seuraavana vuonna oli ensimmäinen sukukokous Lappeenrannassa. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Anni Granfors ja varapuheenjohtajaksi Paavo Uski. Vuonna 1997 Paavo Uski siirtyi puheenjohtajaksi. Puheenjohtajuudesta hän joutui luopumaan sairastuttuaan vakavasti vuonna 2003.

Uskin Sukuseuralla on aiemmin ollut yksi kunniajäsen: Anni Granfors. Molemmat kunniajäsenet ovat tehneet uraauurtavaa työtä seuran alkutaipaleella.

- Minulla on ollut suuri ilo olla mukana Uskin sukuseuran toiminnassa, enkä aio siitä suinkaan luopua. Lämpimät kiitokset kaikille hallituksen jäsenille näinä vuosina vallinneesta hyvästä yhteishengestä ja -työstä ja samanlaiset kiitokset kaikille Uskeille. Uskin suku on hieno suku!, Paavo Uski vakuutti puheessaan, jonka valitut palat esitti hänen vaimonsa Inkeri Uski.

Historiaa ja markkoja

Palvelupäällikkö Tuula Riutta kertoi kokousväelle Lönnrot Opiston historiasta ja nykypäivästä. Uskeilla oli mahdollisuus tutustua myös opiston museohuoneeseen ja puutarhaan.

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Arja Lahtinen Iitistä ja sihteeriksi Vesa Toikka Helsingistä.


Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Viime vuoden toimintakertomus hyväksyttiin, samoin tilinpäätös hyväksyttiin ja hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus yksimielisesti.

Hallituksen esittämät toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2006 hyväksyttiin yksimielisesti. Toimintasuunnitelman mukaan pidetään sukukokous kesällä. Sukututkimusta jatketaan. Kerätään tietoja, valokuvia ja tarinoita ja tallennetaan niitä tulevia sukuseuran julkaisuja varten. Tuotetaan seuran omia tuotteita ja välitetetään Sukuviesti-lehden tilauksia Sukuseurojen Keskusliiton myöntämällä ryhmäalennuksella. Alennuksen saamiseksi on tilauksia oltava vähintään 10. Osallistutaan sukututkimustoimintaa edistävään työhön mahdollisuuksien mukaan Sukuseurojen Keskusliitossa ja Karjalan Liitossa.

Jäsenmaksukaan ei herättänyt keskustelua. Se on tänä vuonnakin 12 €.

Sukuseuran pankki on Porin Seudun Osuuspankki Vanhakoiviston konttori, ja tilinumero on 570374-416578. Tästä pankista tulee ensi vuonna osa uutta Länsi-Suomen Osuuspankkia. Tilinumeromme pysyy ennallaan.


Karjalan Liiton jäsenyys

Karjalan Liitto on muuttanut sääntöjään, ja niiden mukaan Uskin Sukuseuran pitäisi nykyisellä jäsenmäärällään, joka oli viime 162, maksaa yli 750 euroa jäsenmaksua. Tällä hetkellä jäsenmaksu on 100 euroa, johon se nousi pari vuotta sitten.

Hallituksen esityksen mukaisesti seura päätti yksimielisesti luopua Karjalan Liiton jäsenyydestä ensi vuoden alusta alkaen. Jäsenyydestä ei katsottu olevan niin suurta hyötyä, että Liiton vaatimaa summaa kannattaisi maksaa. Päätökseen vaikutti myös se, että vain osa Uskeista on karjalaisia.


Hallitus

Hallituksen jäsenistä erovuoroisia olivat sihteeri Vesa Toikka, Paavo Uski ja puheenjohtaja Tuomo Uski. Paavo Uskin tilalle hallitukseen valittiin hänen tyttärensä Kaisu Lahikainen. Vesa Toikka ja Tuomo Uski valittiin edelleen hallitukseen. Valinnat olivat yksimielisiä.

Järjestäytymiskokouksessaan hallitus valitsi puheenjohtajaksi Tuomo Uskin Kouvolasta, varapuheenjohtajaksi Oili Virtasen Haminasta, sihteeriksi Vesa Toikan Helsingistä ja rahastonhoitajaksi Irma Sinervon Turusta. Muut hallituksen jäsenet ovat Kaisu Lahikainen Lappeenrannasta, Jouko Mäkinen Haminasta, Pauliina Sakki Haminasta ja Tuomo Uski Lappeenrannasta.


Varsinaisiksi tilintarkastajiksi valittiin edelleen yksimielisesti Jaakko Harju Haminasta ja Marjut Kauranen Kouvolasta. Varatilintarkastajiksi valittiin Arja Lahtinen Iitistä ja Marita Helsingius Helsingistä.

Römpötti ja vaakuna

Ensi vuoden vuosikokouspaikan pohdintaan hallitus ei saanut ideoita, mutta joku toivoi kokouksen olevan ensi vuonna enemmän kevätpuolella, eikä ainakaan myöhemmin kuin nyt oli. Muissa asioissa Tuulikki Toikka esitteli, Viljo Römpötistä kertovaa uutta kirjaa. Römpötti oli arvostettu runoilija ja aforistikko, joka kuoli vuonna -60. Hän kuului Uskin sukuun. Sihteeri Vesa Toikka kertoi seuran sukututkimuksesta vastaavien Oili Virtasen ja Jarkko Uskin keränneen tietokoneen tietokantaan jo yli 60 000 henkilönimeä. Sukututkimustyö on hidasta arkistojen tutkimista, mutta työtä tehdään jatkuvasti.


Seuran vaakunalla varustetut tuotteet herättivät vähän keskustelua. Kirjepapereita, -kuoria ja kortteja toivottiin. Puheenjohtaja Tuomo Uski totesi niitä tutkitun, kuten postimerkkejäkin. Niiden teettäminen olisi kuitenkin turhan kallista.

Pauliina Sakki esitteli uutuutena sukuvaakunan kilpiosasta tehdyn kipsinen version, joka on tarkoitettu seinäkoristeeksi. Prototyyppi kiinnosti ihmisiä: kokouksen puheenjohtaja Arja Lahtisen tiedustellessa, moniko olisi halukas kipsivaakunan ostamaan, käsiä nousi kymmenen. Joku kertoi haluavansa ostaa useammankin. Sakki tulee talven aikana valmistamaan kipsivaakunoita. Ne tulevat myyntiin ensi kesänä sukukokouksessa. Hinta tarkentuu vasta myöhemmin, mutta se on arviolta 20-25 €.

Sukuseuralla oli viime vuonna maksaneita jäseniä 162. Kokouksessa esitettiin kysymys, miten uusia jäseniä saataisiin. Parhaimmillaan jäsenmäärä on lähennellyt 200:ta. Mitään vippaskonstia ei jäsenmäärän kasvattamiseen ole, mutta toivotaan itse kunkin miettivän, miten jäseniä saataisiin lisää toimintaan.